April 10, 2016

GK Questions and Answers Free Download pdf for SSC CGL 2016 - PART 2

1.    Mukesh Ambani has declared as the India’s Richest Person for the ______ consecutive year in a row in the 2015 Forbes Magazine’s India Rich list?
A.  7th
B.  9th
C.  10th
D. 8th
Answer : B
2.   Name the film which has been selected as India’s Official entry to the Best Foreign Language category of the 88th Academy or Oscar Awards 2016?
A.  PK
B.  Haider
C.  Court
D. Queen
Answer : C  
3.   Who has been elected as the new President of the Cricket Association of Bengal (CAB?
A.  Sourav Ganguly
B.  Anil Kumble
C.  Sunil Gavaskar
D. Mohamed Azaruddin
Answer : A  
4.   Who is Yogi Berra?
A.  Volleyball Player
B.  Cricket Player
C.  Hockey Player
D. Baseball Player
Answer : D  
5.   Name the Commission which has submitted its report of Muzaffarnagar Riots?
A.  Verma Commission
B.  Sahay Commission
C.  Mishra Commission
D. Shan Commission
Answer : B
6.   .Which of the following state has constituted a committee to suggest prospects of permanent settlement of shelter-less nomadic people of the state?
A.  Bihar
B.  Haryana
C.  Madhya Pradesh
D.  Maharashtra
Answer : B
7.   Which state has decided to increase the pension given to World War Soldiers?
A.  Assam
B.  Gujarat
C.  Haryana
D. Punjab
Answer : C  
8.  Name the women journalist who won the most Prestigious Science Book Prize in Britain for the first time in 28 years history ?
A.  Gaia Vince
B.  Gloria Steinem
C.  Barbara Walters
D. Chirstiane Amanpour
Answer : A  
9.   Keshari Nath Tripathi, the present Governor of _______ has got additional charge as the Governor of Tripura.
A.    Rajasthan
B.  Manipur
C.  West Bengal
D. Assam
Answer : C  
10.                 Who has been appointed as the Sherpa of the G-20 Summit 2015?
A.  Sushma Swaraj
B.  Arun Jaitely
C.  Rajnath Singh
D. Arvind Panagariya
Answer : D  
11.Which of the following has won the SKOCH Award for Smart Governance?
A.  PAHAL
B.  EPFO
C.  NITI Aayog
D. Digital India
Answer : B
12.                 Who has been appointed as the new CEO of Volkswagen AG?
A.  Harald Kruger
B.  Matthias Muller
C.  Ralf Speth
D. Martin Winterkorn
Answer : B
13.                 Which of the following city is hosting the first conference on the contemporary relevance of the Bhagvad Gita ?
A.  Berlin
B.  Chicago
C.  London
D. Sydney
Answer : C  
14.                 .Which of the following automobile company has launched its RE60 quadricycle named as “Qute”?
A.  Mahindra
B.  TATA
C.  Bajaj Auto
D. Hero Moto Corp
Answer : C  
15.                  Conference on contemporary relevance of Bhagvad Gita was held at _______.
A.  UK
B.  US
C.  China
D. Russia
Answer : A  
16.                 What is the Theme of the World Tourism Day 2015?
A.  Tourism Privilege Our Nation
B.  One Billion Tourists, One Billion Opportunities
C.  Tourism, The Pride of the Nation
D. Enhance Tourism to Enhance the Nation
Answer : B
17.                  Who has been appointed as the Chairman of Bhakra Beas Management Board (BBMB)?
A.  S K Sharma
B.  V M Verma
C.  Manis Singh
D. Nachiket Patel
Answer : A  
18.                 Who is the winner of the 2015 SASTRA Ramanujan Prize?
A.  Robert Metcalfe
B.  John F. Nash Jr.
C.  Dr. Andrew Wiles
D. Dr. Jacob Tsimerman
Answer : D  
19.                 Name the Indian Shooter who won Gold Medal in Asian Air Gun Championship which was held at New Delhi?
A.  Ayonika Paul
B.  Abhinav Bindra
C.  Anjali Bhagwat
D. Apurvi Chandela
Answer : B
20.                Which country has imposed Vehicle Curbs due the fuel shortage?
A.  Thailand
B.  Myanmar
C.  Bangladesh
D. Nepal
Answer : D  

-->

No comments:

BANK EXAM