April 20, 2016

General Awareness Objective type Questions - 1

1.       A council of Eight Ministers known as the Ashta Paradhan assisted?
A.      Sher Shah
B.      Balaji Baji Rao
C.       Shivaji
D.      Ahmad Shah Abdali
Answer:C
2.       Lord Buddha made his first sermon at
A.      Sarnath
B.      Pataliputra
C.      Kapilavasthu
D.      Lumbini Gardens
Answer:A
3.       Taj Mahal is on the banks of
A.      Tapti
B.      Ganges
C.      Jamuna
D.      Cauvery
Answer:C
4.       Indian Napoleon was
A.      Chandra Gupta I
B.      Samudra Gupta
C.      Skanda Gupta
D.      Chandra Gupta
Answer:B
5.       Kanishka followed
A.      Jainism
B.      Sikhism
C.      Hinduism
D.      Buddhism
Answer:D
6.       The Mughal Empire reached its zenith of expansion under
A.      Akbar
B.      Humayun
C.      Aurangazeb
D.      Shahjehan
Answer:C
7.       Do or Die slogan is associated with
A.      Mahatma Gandhi
B.      Bala Gangadhara Tilak
C.      Jawaharlal Nehru
D.      Nethaji
Answer:A
8.       The Indian National Congress was founded by
A.      Mahatma Gandhi
B.      Annie Besant
C.      W.C.Bannerji
D.      A.O.Hume
Answer:D
9.       The Civil services in India was established by
A.      Lord Rippon
B.      Lord Dalhousie
C.      Lord William Bentick
D.      Lord Cornwallis
Answer:A
10.   The founder of Portuguese power in India was
A.      Danes
B.      Salsette
C.      Albuquerque
D.      Vasco–da–gama
Answer:C
-->

BANK EXAM